Cart

Caracteristici

Fitingurile Hep2O au fost proiectate in asa fel incat permit rotirea tevii in fiting, pastrandu-se in acelasi timp etanseitatea perfecta a imbinarii. Imbinarea nu se defecteaza in cazul rotirii tevii in fiting nici atunci cand instalatia se afla sub presiune.

  REZISTENTA LA TRACTIUNE

Diametru
Maxima tractiune
15 mm
705 N
22 mm
1190 N
28 mm
1960 N

 

REZISTENTA LA PRESIUNE HIDROSTATICA

Temperatura
20
30
40
50
60
70
80
90
100
Presiune
12
11,5
11
10,5
9
8
7
6
4

(La stabilirea valorilor din tabel s-a avut in vedere un coeficient de siguranta de 1,5)

  CICLUL TERMIC Tensiunile ce iau nastere in interiorul tevilor si fitingurilor Hep2O, ca urmare a variatiilor de temperatura, se incadreaza in prescriptiile normativelor in vigoare.   FLEXIBILITATEA Coeficientul de flexibilitate al polibutilenei este: 400-500 N/mm. Comparativ cu coeficientul de flexibilitate al altor materiale plastice, acesta este redus, ceea ce inseamna ca polibutilena este usor de indoit si tensiunile ce iau nastere in interiorul materialului ca urmare a indoirii sunt mici.   CONDUCTIBILITATEA TERMICA Tevile Hep2O au valoarea conductivitatii termice K=0,22 W/mk. Grosimea peretelui tevii este de 2 mm, care determina doua avantaje: – chiar si tevile ce transporta apa calda cu temperatura de 60° C pot fi atinse in siguranta cu mana libera. – pierderile de caldura sunt mici.   TEMPERATURA DE TOPIRE Temperatura de topire a polibutilenei este 125 grade Celsius. Teava trebuie ferita de sursele radiante de caldura.   RACORDAREA SISTEMULUI Hep2O LA CAZANUL DE INCALZIRE In cazul cazanului cu schimbator de caldura din cupru, daca racordul se afla la cel putin 350 mm de sursa de caldura racordarea sistemului Hep2O se poate face direct. Racordari speciale sunt necesare numai in cazul cazanelor cu combustibil solid. Daca primul racord se afla in interiorul cazanului, teava nu e ferita de caldura ridicata. In acest caz utilizam o teava de cupru de min. 1 m pentru efectuarea racordului dintre cazan si sistemul Hep2O.   TEMPERATURA DE INGHET Sistemul Hep2O pastreaza o anumita flexibilitate pana la temperatura de –15° C. Aceasta caracteristica reduce mult pericolul inghetarii tevii. Rezistenta la inghet asigura totodata si rezistenta la raze ultraviolete.   FOTOSENSIBILITATEA Sistemul Hep2O este sensibil la radiatiile solare. Sistemele Hep2O exterioare trebuiesc ferite de actiunea indelungata a radiatiilor solare.   OPACITATEA Peretele tevii Hep2O nu permite trecerea luminii in asa masura, ca aceasta sa cauzeze formarea algelor.   CARACTERISTICI ACUSTICE Tevile Hep2O nu intra in rezonanta si reduc zgomotele rezultate in urma loviturilor de berbec ce iau nastere in instalatie.

CONDUCTIBILITATEA ELECTRICA

Elementele sistemului Hep2O nu conduc curentul electric, de aceea nu exista pericol de electrocutare la atingerea sistemului. Elementele Hep2O intrerup continuitatea retelelor metalice, de aceea este necesara legarea elementelor metalice existente cu un conductor metalic continu (pentru aducerea la acelasi potential).

  DILATAREA Coeficientul de dilatare al polibutilenei este redus, de 0,13 mm/mk. Alungirea unitara este : 0,00013 x lungimea tevii x diferenta de temperatura relativa.   COMPATIBILITATEA Fitingurile Hep2O se pot imbina cu tevi de cupru de diametru corespunzator, realizand imbinari etanse.

FIABILITATEA

Durata minima de viata pentru care se proiecteaza sistemul Hep2O este de 50 de ani (la 12 bar/20° C, respectiv 6 bar/90° C). Cresterile de temperatura de scurta durata, pana la 100° C cauzate de defectiuni ale termostatului sau alte defectiuni survenite in sistem nu produc defectiuni ale sistemului Hep2O, dar scurteza viata acestuia.   LUCRABILITATEA Tevile Hep2O se taie usor cu mana si se imbina la rece fara utilizarea altor scule.   INTRETINEREA Sistemul Hep2O nu necesita lucrari de intretinere.   IMBINAREA SISTEMULUI Hep2O IN DIFERITE SISTEME Sistemul Hep2O se poate ingropa in pamant sau se poate ingloba in beton fara a suferi avarii. Substantele chimice ce se degaja din beton nu afecteaza in nici un fel tevile. Tevile Hep2O se pot monta direct in zidarie sau sub tencuiala, nefiind afectate de var. In cazul utilizarii tevii Hep2O pentru incalzire prin pardoseala, dilatarea tevii nu produce tensiuni nocive in sapa sau in pardoseala.